There are no breaking news at the moment

Kalamaraton on kilpailu, joka sopii hyvin kalastuksesta tietäville. Tämä vuosittain käytävä joukkuekilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Tuolloin kisa järjestettiin Helsingissä. Sittemmin kisa on levittäytynyt laajemmallekin. Vuonna 2008 Kalamaraton kilpailtiin Kotkassa ja vuonna 2014 ensimmäisen kerran Turussa. Joensuussa oli kokeilussa Kalamaratonin sisävesikisa vuosina 2012–2015.

Kalamaratonin sääntönä on yrittää napata mahdollisimman monta eri kalalajia yhden vuorokauden aikana. Kilpailuaika on siis tasan 24 tuntia. Sinä aikana joukkueet saavat päättää, milloin ne kilpailevat ja milloin lepäävät. Jokaiselle joukkueelle annetaan saalispussi, johon kalat kerätään. Kilpailussa saa käyttää urheilukalastusvälineitä. Kalamaraton on siitä erikoinen kilpailu, että siinä kaloja pituudella tai painolla ei ole ollenkaan väliä. Ainoastaan saatujen lajien määrä ratkaisee kisan sijoitukset. Ei siis ole väliä, onko joukkueella saalispussissaan pieni särki vai suuri lohi. Molemmista saa yhden pisteen.

Kalamaraton säilyy jännittävänä alusta loppuun saakka. Joukkueen on ilmoitettava tuomarille aina, kun se saa uuden kalalajin. Näin kalalajeja lasketaan reaaliajassa. Vaikka joukkueen jäsenet itse tunnistaisivat kalalajin, tapahtuu virallinen tunnistaminen aina tuomariston toimesta. Tuomaristo siis vahvistaa, mikä kalalaji on kyseessä ja varmistaa, että joukkueella ei ole ollut kyseisen kalalajin kalaa saalispussissaan sitä ennen.

Mitä Kalamaraton vaatii?

Kalamaraton vaatii sen, että joukkueen jäsenet osaavat tunnistaa lajit toisistaan. Joskus saman lajin kalat voivat näyttää erilaisilta, joten kalalajien kanssa on oltava tarkkana. Sen lisäksi joukkueen jäsenten on myös tiedettävä, missä paikoissa mitkäkin kalat viihtyvät. Näin kaloja osataan pyydystää oikeista paikoista. Tämä säästää niin aikaa kuin vaivaa. Kalamaraton on ollut hyödyllinen kilpailu myös tutkimusten kannalta. Kalalajeista ja niiden esiintyvyydestä tehdään jatkuvasti tutkimusta, jotta voidaan selvittää, minkä lajin edustajia on paljon. Kalamaratonin tuloksia on käytetty myös tutkimustyöhön.

Kalamaraton on siis hauskaa tekemistä ja yhdessä olemista. Se on samalla myös hyvä keino päästä testaamaan omaa tietämystään eri kalalajeista. Kalamaraton järjestetään joka vuosi, joten kilpailuun voi ottaa osaa vaikka vuosittain. Näin voi seurata myös omaa kehitystään kalalajien tunnistamisessa. Vuosi vuodelta kalalajit tulevat entistä tutummiksi, mitä voi hyödyntää myös Kalamaratonilla.