There are no breaking news at the moment

Suomessa järjestetään lukuisia vetouistelukilpailuja. Osassa niistä on myös useampia osakilpailuita, joiden jälkeen eniten pisteitä kerännyt voittaa sarjan mestaruuden. Vetouistelukilpaluissa voidaan sallia joko perämoottori tai sitten kilpailu täytyy käydä ilman perämoottoria ainoastaan soutamalla. Soutaminen hidastaa selvästi tahtia ja asettaa rajoitteita kalastukselle. Soudettaessa vapoja ei ole mahdollista laittaa veneen perään samaan tapaan kuin moottoriveneellä kilpailtaessa.

Yksi Suomen suurimmista toimijoista vetouistelun saralla on Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö. Se järjestää kilpailuita ja pyrkii innostamaan aina vain uusia ihmisiä mukaan kalastuksen pariin. Kilpailuun osallistuakseen ei tarvitse olla aikaisempaa kilpailu- tai välttämättä edes kalastustaustaa. Kalastamisen oppii kalastamalla runsaasti erilaisilla välineillä. Kilpailuja järjestetään monilla eri tasoilla. Näitä ovat seurataso, piiritaso ja valtakunnan taso. Esimerkiksi SM-tason kilpailuita järjestään vuosittain noin 20 kappaletta. Niin niihin kuin muihinkin kilpailuihin osallistuu vuositasolla noin 20 000 kalastajaa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöllä on myös kansainvälisiä joukkueita, jotka ottavat osaa kansainvälisiin kilpailuihin. Järjestö kuuluu myös kansainväliseen kilpakalastusliittoon CIPS:ään.

Milloin vetouistelukilpailuita järjestetään?

Vetouistelukilpailuja voidaan järjestää silloin, kun vesi on auki niin, että siellä voidaan liikkua veneellä. Pääasiassa kilpailuita järjestetään kesäkuulta elokuulle, mutta tässäkin voi olla vaihtelua paikkakunnan mukaan. Joillain paikkakunnilla ensimmäiset vetouistelukilpailut on joinakin vuosina käyty jo toukokuussa. Suurin osa kilpailuista on kaikille avoimia. Ainoina vaatimuksina ovat välineet, joita kilpailussa tarvitaan. Vetouistelun kohdalla välineet ovat siis vene, vavat ja vaaput. Kun kalastajalla on nämä ja ne voidaan tuoda kilpailupaikalle, ei kilpailuun osallistumiselle ole esteitä. On kuitenkin olemassa joitakin kilpailuja, joihin pääsee ainoastaan kutsulla. Yleensä nämä ovat esimerkiksi karsintakilpailuja kalastuksen maajoukkuetta varten. Tällaisissa kilpailuissa mainitaan aina, että ne eivät ole kaikille avoimia.

Vetouistelukilpailuissa peritään yleensä maksu, joka on venekuntakohtainen. Veneessä saa olla tietty määrä kilpailijoita. Kilpailijoiden sallitut määrät kerrotaan aina kilpailun säännöissä. Jos kilpailussa on oma sarja nuorille, ei siinä sarjassa peritä kilpailumaksua. Nuoret pääsevät siis harrastamaan kalastamista ja kokeilemaan myös kilpailemista täysin ilmaiseksi. Tämä onkin hyvä tapa lähteä harrastamaan kalastusta, sillä riittää, että itsellä on vain kalastusvälineet.