There are no breaking news at the moment

Vetouistelu kuuluu ehdottomasti kalastuksen perinteisimpiin muotoihin. Tämä pätee niin harrastuskalastajiin kuin kilpakalastajiin. Harrastajat vetouistelevat perinteisellä soutuveneellä, joka on edelleen loistava tapa viettää vapaa-aikaa. Sen sijaan kalastukseen perehtyneet kilpailijat ovat jättäneet soutuveneet taakseen ja käyttävät nykyisin erittäin moderneja vetouisteluun soveltuvia moottoriveneitä. Veneelläkin siis on väliä, kun kyseessä on vakavamielinen kalastuskilpailu. Vene on yhtä tärkeä väline kuin vaikkapa itse uisteluvapa tai vaappu.

Vapaa-ajan uistelussa voidaan käyttää vapana mitä tahansa umpi- tai avokelaista vapaa. Yleensä vapoja vedetään kerralla 1–4 kappaletta. Yksi henkilö voi pidellä kahta vapaa ilman vapatelinettä. Jos vapoja ajatellaan ottaa mukaan useampia, on syytä hankkia vapateline. Tällöin siimat eivät mene sekaisin, eikä kalastaja joudu pitelemään liian monta vapaa kerrallaan. Jos vapoja on todella useita, on syytä hankkia siiman levittäjiä eli planaareita. Niiden avulla siimat eivät mene sotkuun, sillä ne erotetaan toisistaan planaarin avulla. Planaareiden avulla voidaan myös levittää vetouistelun aluetta laajemmalle.

Planaarit ovatkin vetouistelussa kilpailevien käytössä lähes aina, sillä näin omia mahdollisuuksia saada kalaa voidaan lisätä. Uistelussa kilpailevat käyttävät aina avokeloja eli hyrräkeloja. Myös vapojen tulee täyttää tiettyjä kriteereitä. Mitä pidempi vapa on, sitä parempi se on kalastajan kannalta. Siiman taas tulee olla kestävää, mutta ei liian paksua eikä liian ohutta. Kilpakalastajat ovat asettaneet ehtoja myös veneille. Vetouistelua kilpailumielessä harrastavien moottoriveneet ovat yleensä 4,5–6 metrin pituisia avo- tai HT-veneitä. Jos kilpailu pidetään suuremmalla järvellä tai merellä, voidaan suosia myös hytillisiä veneitä. Hytti takaa suojaa hyytävää tuulta ja sadetta vastaan.

Vaapulla on väliä

Olipa kyseessä sitten harrastaja tai kilpakalastaja, vaapulla on aina väliä. Oikeanlainen vaappu takaa sen, että kala näkee vaapun ja näin pystyy nappaamaan siihen. Ahvenia ja haukia varten voidaan käyttää pienikokoisia vaappuja, mutta niitä suurempien kalojen kohdalla myös vaappujen on oltava suurempia. Yleensä lohia varten käytetään noin 8–12 senttimetrin pituisia vaappuja. Kaikista suurimpia kaloja varten voidaan käyttää jopa 20 senttimetrin mittaisia vaappuja. Ne ovat kuitenkin harvinaisempia ja niitä käytetään yleensä merellä.