There are no breaking news at the moment

Golden Globe Race kuuluu maailman suosituimpiin veneilykilpailuihin. Se on ympäri maailman tapahtuva purjehduskilpailu, jonka kilpailuaika on melkein yhden vuoden mittainen. Kilpailu käytiin ensimmäisen kerran vuosina 1968-1969. Vuonna 2018 lähdettiin Golden Globe Racen 50-vuotisjuhlakilpailuun. Vuonna 2018 kilpailu aloitettiin Ranskasta.

Aikaisempina vuosina purjehtijoiden käytössä ei tietenkään ollut sellaisia apuvälineitä kuin navigaattori. Purjehtijat joutuivat siis luottamaan karttoihin ja omiin taitoihinsa. 50-vuotisjuhlakilpailu käytiin samoin säännöin kuin ensimmäinen Golden Globe Race. Purjehtijat eivät siis saaneet hyödyntää moderneja apulaitteita, vaan purjehtimaan lähdettiin perinteisten karttojen kanssa. Toki kompassin käyttäminen oli myös sallittua, mutta satelliitteihin perustuvat navigointisysteemit oli suljettu pois kisasta.

Millaiset veneet kilpailuun hyväksytään?

Golden Globe Racessa veneille on asetettu useita sääntöjä ja vaatimuksia, jotka vaihtelevat hieman ryhmän ja luokan mukaan. Veneiden tulee olla kuituvahvistettua muovia, jotta ne kestävät takuulla rankkaakin säätä. Veneiden pituudet vaihtelevat ryhmän ja luokan mukaan. Kussakin luokassa on pituusmääritelmät, joiden sisään veneiden pituuksien on mentävä. Luokat ovat asettaneet veneille myös painorajoituksia. Kilpailuun hyväksytään siis kaikki veneet, jotka täyttävät kilpailun järjestäjän ilmoittamat vaatimukset.

Purjehtijoiden tulee olla kokeneita purjehtijoita, sillä kyseessä on raskas ja pitkä kilpailu. On myös huomattavaa, että kilpailu käydään yksin. Tämä tarkoittaa sitä, että purjehtijan täytyy osata myös tarvittaessa tehdä korjauksia veneeseen. Tällaiset pitkät kilpailut vaativatkin useita lyhyempiä kilpailuita alle, jotta kilpailija saa edes pientä aavistusta siitä, millainen vuoden mittaisesta kilpailusta on tulossa. Onneksi kilpailijoilla on kuitenkin hieman vapaa-aikaakin, sillä hyvällä tuulella vene purjehtii eteenpäin kuin itsestään. Joskus myös yövytään maissa. Tällöin on hyvä aika rentoutua ja pelata vaikkapa Slotsio Suomi -nettikasinolla. Tämä saa ajatukset pois purjehtimisesta.

Golden Globe Race 2022

Seuraava Golden Globe Race tullaan kisaamaan vuonna 2022. Kilpailuun on lähdössä Suomea aikaisemminkin edustanut Tapio Lehtinen veneellään Asteria. Tapio Lehtinen oli mukana myös vuoden 2018 juhlapurjehduksessa. Hän saapui silloin maaliin neljä kuukautta voittajan jälkeen. Maailman ympäri käytävässä kisassa siis kilpailijoiden väliset erot voivat kasvaa hurjiksi. On jo sinällään saavutus, että kilpailun pääsee loppuun asti.