There are no breaking news at the moment

Veneily on hyvä harrastus, jossa ei ole ikärajoja. Parhaimmillaan veneilyn voi aloittaa jo pienenä lapsena yhdessä vanhempien kanssa. Kun ikää kertyy ja venettä pystyy jo ohjaamaan itse, voi veneilyä alkaa harrastamaan säännöllisesti. Suomessa toimiva Suomen Purjehdus ja Veneily -järjestö järjestää juniorileirejä kaksi kertaa vuodessa. Leirien aikana harjoitellaan kilpaveneillä ajamista ja niiden käsittelyä. Leirien aikana osallistujien kesken järjestetään myös leikkimielisiä kilpailuita, joiden aikana pääsee testaamaan omia taitojaan.

Kilpaveneily on mahdollista aloittaa 8-vuotiaana. Se on kilpaveneilyn nuorin luokka. Tässä luokassa kisataan yksityyppiveneillä ja 10-hevosvoimaisilla nelitahtimoottoreilla. Tätä yli 8-vuotiaille tarkoitettua luokkaa kutsutaan SJ10-luokaksi. Sen luokan avulla on helppoa tutustua kilpaveneilyyn, veneen käsittelemiseen ja kilpaveneilyn sääntöihin.

Harrastuksesta ei missään nimessä kannata luopua, vaikka kilpaveneilyn haluaisin aloittaa vasta aikuisena. Sekin onnistuu oikein hyvin. Kaikista paras tapa aloittaa kilpaveneily aikuisena on tutustua muihin lajin harrastajiin ja oppia heiltä. Kilpaveneilemään oppii vain harjoittelemalla usein. Harrastaminen ei siis itsessään vaadi lisenssiä, mutta kilpailuihin osallistumiseen vaaditaan kilpailulisenssi. Aikuisten kilpailusarjoissa ei ole yläikärajaa. Alaikäraja on 18 vuotta. Kilpaveneilyssä niin naiset kuin miehet kilpailevat samassa sarjassa.

Mitä välineitä kilpaveneilyyn tarvitaan?

Kilpaveneilyssä kaikkein tärkeintä on tietenkin omistaa vene, joka sopii kilpaveneilyyn. On otettava huomioon se ryhmä ja luokka, missä aikoo kilpailla. Veneen tulee täyttää ryhmän ja luokan säännöt, kuten esimerkiksi moottorin tilavuus, pituus ja paino. Näiden kanssa ollaan erittäin tarkkana, eli esimerkiksi pituus ei saa ylittää annettua maksimipituutta. Käytetyllä veneellä pääsee toki harrastuksen alkuun, mutta on järkevämpää ostaa kerralla oma vene. Tämä on tärkeää varsinkin, jos kilpaveneilyssä aikoo kilpailla. Omaa venettään pääsee laittamaan heti alusta asti ja sillä ajettaessa veneeseen saa tuntumaa. Näin esimerkiksi veneen käsittely on helppoa.

Kilpaveneilyssä tietenkin suojavarusteet ovat tärkeässä asemassa. Veneilijän tulee käyttää pelastusliivejä, jotka ovat muutenkin suositeltavat vesillä liikuttaessa. Muutoin kilpailuasu on vapaa, eli kilpailija voi itse päättää, haluaako hän kilpailla esimerkiksi pitkässä märkäpuvussa. Kengiksi käyvät parhaiten kumipohjaiset kengät, jotka eivät luista edes märällä pinnalla. Näin jaloilla saa pitävämmän otteen veneestä.