There are no breaking news at the moment

Suomessa käydään useita moottoriveneillä ajettavia kilpailuja. Tällaiset nopeuskilpailut voivat olla joko avomerikilpailuita tai ratakilpailuita. Näistä kilpailuista käytetään myös monesti englanninkielisiä nimityksiä. Avomerikilpailua kutsutaan offshore raceksi. Ratakilpailuja taas kutsutaan circuit race -kilpailuiksi.

Avomerikilpailut käydään kilpailun nimen mukaisesti avoimilla vesillä. Avomerikilpailuissa rata voi olla lyhimmillään vain muutaman kilometrin pituinen. Pisimmillään avomerikilpailut voivat taas olla jopa kymmeniä kilometriä pitkiä. Ratakilpailuissa kilpaillaan suljetulla radalla. Radat ovat aina huomattavasti avomerikilpailuja lyhyempiä. Kilpaluokasta riippuen ratakilpailun rata on noin 600 metristä 2 000 metriin.

Joissakin muissa maissa moottoriveneille järjestetään monia muitakin kilpailuita. Suomessa kuitenkin toistaiseksi ovat käytössä ainoastaan avomeri- ja ratakilpailut. Ehkä muutkin nopeuskilpailut saadaan myös Suomeen nopeasti. Tällaisia ovat esimerkiksi jokimaratonit, joissa tarkoituksena on saada mahdollisimman nopea aika. Nämä kilpailut käydään joella.

Venekisojen eri ryhmät ja luokat

Kilpailuissa veneet jaetaan eri ryhmiin ja luokkiin. Ryhmä- ja luokkajako tehdään veneiden koon, moottorin ja runkotyypin perusteella. Avomerikilpailussa veneet jaetaan kahteen eri ryhmään, jotka ovat Offshore 1 ja 3. Näiden ryhmien alaisuudessa toimii kuitenkin useita eri luokkia. Esimerkiksi Offshore 3 -ryhmän alaisuudessa on vielä neljä eri luokkaa. Nämä luokat ovat moottorin tilavuuden mukaan 1, 2, 3 sekä 6 litraa. Moottorin tilavuus ei kuitenkaan ole ainoa tekijä, jota määritellään säännöissä. Moottorin tilavuuden vuoksi eri ryhmissä ja luokissa on veneen pituutta ja painoa koskevia sääntöjä.

Veneiden ratakilpailuissa ryhmiä on useampia kuin avomerikilpailuissa. Ryhmiä ovat esimerkiksi vapaaviritteisten, standarimoottoreisten ja yksirunkoveneiden ryhmät. Myös ratakilpailuissa ryhmät jaetaan moottoritilavuuden perusteella luokkiin. Luokissa on muitakin vaatimuksia ja sääntöjä kuin pelkästään moottorin tilavuus.

Veneillä voi kilpailla joko Suomessa tai ulkomailla

Veneilyssä järjestetään erilaisia kilpailuja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kilpaveneilyä harrastetaan parhaimmillaan MM-tasolla, eli siinä voi päästä pitkälle, jos taitoa ja innostusta riittää. Veneilyn tunnetuimpiin kilpailuihin kuuluu Formula 1 -kisat. Tämä on veneilyn MM-sarja ja siihen kuuluu useita osakilpailuita. Näiden kansainvälisten kisojen lisäksi myös Suomessa järjestetään useita veneilykilpailuja. Harrastajat voivat osallistua esimerkiksi veneilyn SM-kilpailuihin ja päätyä vaikka jopa Suomen mestariksi asti.